Afghanhundar tillhör grupp 10- vinthundar, och är otroligt vackra och ståtliga varelser. Man kan enkelt känna igen dem med sin vackra, långa och silkeslena päls som skall hänga perfekt rakt ner.

Afghanhundarna framavlades faktiskt i Storbritannien, men det var i Afghanistan som man fann de första avelshundarna och det var därför som de fick sitt namn. Rasen var då den allra vanligast i bland annat Iran, Irak, Kurdistan, Pakistan och såklart Afghanistan, men nu finns rasen spridd över hela världen på grund av sin enorma popularitet. Från början var Afghanhundarna mycket hårt arbetande djafghanhundarur, men med tiden blev rasen även populär i de högre samhällsklasserna vilket gjorde att rasen fick högra status och hundarna blev mycket bortskämda.

Afghanhundar har en unik karaktär

Afghanhunden har en väldigt självständig karaktär vilket har gjort att denna ras ofta ses som ganska svår att träna upp. De är väldigt envisa och självständiga men också väldigt intelligenta, därför krävs det av ägaren att man verkligen förstår sig på dess karaktär. Träningen bör startas redan när hundarna är små valpar, då det kommer att krävas mycket tid och energi för att få dessa hudar lydiga. Det kan även vara bra träna på inkallning vid unga år då dessa hundar är extremt snabba och det kan vara svårt att komma ikapp dem då de springer iväg.

Eftersom att Afghanhundarna jagar med hjälp av synen så är bästa tiden för jakt under dagtid. Då rasen är väldigt snabb är de utmärkta jägare. När man jagar med en Afghanhund brukar man oftast ägna sig åt en hundsport som kallas för Lure Coursing, vilket är väldigt lik rasens naturliga jaktstil.

När det kommer till avel så har man länge försökt se till så att Afghanhundarnas vackra päls bibehålls. Detta genom att endast avla med andra hundar som även de har fin päls, vilket man tydligt kan se idag har lönat sig. Hanhundarna skall vara mellan 68-74 cm i mankhöjd och tikarna mellan 63-69 cm.