Hundrasen pudel är en av de mest välkända hundraserna runt om i världen. Faktum är att pudlar faktiskt enligt en undersökning som gjordes år 2012/2013 var den tredje mest populära hundrasen i hela världen. Rasen härstammar ifrån Frankrike och är en mycket attraktiv hundras. Man brukar dela in pudlarna i fyra olika storlekskategorier vilka alla tävlar mot sin egen storlek i exempelvis hundutställningar. Dessa fyra storlekar är Toypudel (24-28 cm), dvärgpudel (28-35 cm), mellanpudel (35-45 cm) samt storpudeln (45- max 62 cm).

Pudeln har en lång hipudlarstoria med många olika användningsområden, där den först användes som en vattenapporterande jakthund för att sedan övergå till tryffelhund och cirkushund. Idag så använder man dock pudeln främst som sällskapshund.

Just hur pudlarna uppkom råder det en del olika teorier om, men det mest troliga är att dem uppkom runt om Medelhavsregionen någon gång under medeltiden. Första gången rasen blev beskriven var under 1500-talet men i skrift så kan man se dem ända tillbaka till 1200-talet.

Pudlar – egenskaper och utseende

Pudlar har en mängd olika bra egenskaper, och bland dessa är deras glada lynne och deras otroliga intelligens. I och med att den har en sådan otrolig intelligens så är hundarna väldigt lättlärda. Detta innebär att de ofta tävlar mycket framgångsrikt inom många hundsporter och det är också anledningen till varför de ofta användes i bland annat cirkus tillställningar.

Det är väldigt lätt att känna igen en pudeln. De allra flesta vet nog att det är en pudel när dem ser den. Detta för att pudlar har en mycket ullig päls i många olika färger och traditionellt sett så brukar de oftast vara klippta så att de har små ”bollar” på pälsen. Men många låter även hundarnas päls vara som den är och väljer att inte klippa den så. Oavsett så är pudlar en väldigt igenkännbar ras och en väldigt omtyckt ras.