När det kommer till vaccinationer för din hund så finns det faktiskt en del vaccinationer som hunden bör ha. Detta är dels för att man inte skall sprida vidare vissa sjukdomar, men också såklart för att hunden inte skall behöva lida.

Vaccinationer för valparvaccinationer

Valpen brukar vid 7 veckors ålder oftast genomgå en grundvaccination mot parvovirus, valpsjuka samt en smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Detta görs då av uppfödaren av valparna och detta görs genom endast en spruta. Man ser på köpeavtalet man får när man köper valpen om den är vaccinerad men i princip alla de seriösa uppfödarna vaccinerar sina valpar innan de lämnar. När valpen sedan är 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos.

Vaccinationer för unghundar och vuxna hundar

Det är dags för ytterligare en påfyllnadsdos för de tre sjukdomarna när hunden är runt ett år gammal, och då räknas hunden som unghund.

Sedan när dessa tre första vaccinationer är färdiga så är det viktigt att vaccinera hunden högst vart fjärde år mot valpsjuka. Om man inte gör detta då får hunden inte delta under prov eller tävlingar. För de hundar som skall vara på hunddagis så krävs det också en vaccination mot kennelhosta.

Hundar som skall delta i diverse tävlingar, utställningar eller prov så måste man verkligen känna till de bestämmelser kring vaccinationer som det finns för hundarna. Man hittar dessa regler på Svenska Kennelklubbens hemsida i deras Utställnings- och championatregler. Om man inte följer dessa regler så får hunden tyvärr inte ens vistas inne på själva tävlingsplatsen.

Det finns också en hel del att tänka på innan man reser utanför Sverige tillsammans med sin hund. Då skall hunden vara vaccinerad mot rabies, vara id-märkt och även ha ett pass för sällskapsdjur. Bestämmelser om detta kan man läsa på Jordbruksverkets hemsida och det är mycket viktigt att dessa följs. Att ge sin hund vaccinationer är alltså mycket viktigt på grund av många anledningar.